We zijn al een dikke week aan de gang met de Foodies in Shape actie en het is echt heel erg leuk hoeveel positieve reacties er zijn gekomen!
Ik heb veel berichtjes gekregen van mensen die echt al veel zijn afgevallen, rond de 2 kilo is de norm!!!! Hoe lekker is dat! Dat we al een week bezig zijn wil niet zeggen dat je niet meer aan kunt haken hoor! De weekschema’s blijven gewoon online op mijn blog Foodies In Heels.
Heel veel mensen zijn altijd verbaasd als ik ze vertel dat ik brood eet en tegelijk afval. Nu zou ik mij een leven zonder brood niet kunnen voorstellen maar het is ook helemaal niet nodig om alle koolhydraten te skippen in je eetpatroon. Hieronder staat duidelijk uitgelegd hoe het nu precies zit met die koolhydraat waar zo veel verwarring over bestaat!
Informatie komt van een erkende voedingsconsulente – www.lijn16.nl
Koolhydraten zijn de laatste jaren vrij negatief in het nieuws gezet. Nu is het absoluut een feit dat teveel geraffineerde suikers zeker niet goed voor je gezondheid zijn. Echter, wat je wel moet begrijpen is dat suiker essentieel is voor je gezondheid. Je hebt namelijk glucose nodig om te functioneren, teveel glucose daarentegen is zeker niet de bedoeling! Maar om alles duidelijk te maken zal ik eerst beginnen met de uitleg wat koolhydraten nu precies zijn.
Koolhydraten zijn essentieel voor je lichaam. Het is wel zo dat sommige koolhydraten beter voor je zijn dan andere en er zijn inderdaad ook nog verschillende soorten koolhydraten. Echter, uiteindelijk worden alle koolhydraten omgezet in glucose. De snelheid waarmee dit gebeurt is afhankelijk van de soort koolhydraten dat je eet. De beste bron voor koolhydraten zijn volkorengranen, groentes, fruit en bonen. De koolhydraten die erg snel omgezet worden in glucose en arm zijn aan belangrijke voedingsstoffen zijn:
Witbrood
Witte pasta
Witte rijst
Bewerkte voedingsmiddelen – koek, snoep
Deze voedingsstoffen verhogen indirect de kans op hart- en vaatziekten en direct het risico op overgewicht.
Koolhydraten kun je vinden in verschillende soorten voedingsmiddelen zoals brood, melk, tomaten, aardappelen, spaghetti, sportdranken en zo’n beetje alle bewerkte voedingsmiddelen in de supermarkt. Nu kun je zeker niet alle koolhydraten over één kam scheren. Er zijn twee groepen koolhydraten namelijk: enkelvoudige koolhydraten en complexe koolhydraten.
Alles wat uit meer dan 3 suikermoleculen bestaat wordt complexe koolhydraten genoemd. Men dacht eerder dat complexe koolhydraten beter voor een mens zijn dan enkelvoudige koolhydraten, het is niet zo simpel als ja of nee. Alle koolhydraten worden omgezet in glucose. Je spijsverteringsstelsel probeert de koolhydraten te “breken” naar enkele moleculen omdat ze dan pas door onze bloedbaan kunnen gaan. Daarnaast zal je lichaam de simpel verteerbare koolhydraten direct omzetten in glucose of opslaan in de lever en spieren. Teveel aan koolhydraten worden omgezet in vet. Vandaar dat een voedingspatroon met te veel koolhydraten een enorme dikmaker is.
Goede koolhydraten en slechte koolhydraten
En zijn twee testen geweest die hebben aangetoond dat je bij een low-carb dieet sneller afvalt dan bij een vet arm dieet. Echter, dit betekent niet dat een koolhydraatarm voedingspatroon beter voor je is. Een lichaam heeft koolhydraten nodig! Als je op lange termijn weinig koolhydraten eet, kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid (in negatieve aard).
Als je toch nog zo weinig mogelijk koolhydraten wilt eten, probeer dan de koolhydraten te halen uit fruit, groeten, peulvruchten en volkorenproducten. Naast het feit dat ze goede koolhydraten bevatten, zijn ze ook nog eens een goede bron voor vitaminen en mineralen en vezels. Deze zijn essentieel voor een goede gezondheid en je lichaam kan deze vitamines niet zelf aanmaken. Daardoor is het nodig dat je ze uit voeding haalt.
Hierboven een goed voorbeeld van goede koolhydraten.
Koolhydraten kunnen je lichaam negatief beïnvloeden op het moment dat je alleen maar simpele koolhydraten binnenkrijgt uit bewerkte voedingsmiddelen. Snelle koolhydraten kom je vaak tegen in snoepgoed, melkchocola, taarten en allerlei andere zoetigheden. Deze vorm van koolhydraten geven in een keer teveel suiker af en het lichaam zal dit omzetten in vet.
Als je een routine wilt maken van goede koolhydraten eten, heeft Esther een 5-tal tips voor je!
1.Start de dag met volkorengranen. Volkoren of speltbrood en volle ontbijtgranen vallen hieronder zoals havermout. Als jij de dag begint met een goed gezond ontbijt, is de kans groot dat je een succesvolle dag hebt. Door in de ochtend je lichaam veel goede voedingsstoffen te geven, zal je lichaam goed kunnen functioneren. Je bent frisser, alerter en je krijgt meer energie.
2.Het is niet erg om tussendoor een snack te nemen. Maar probeer tijdens de lunch wel weer iets gezonds te nemen.
3. Witte rijst bevat (net als witbrood) niet veel belangrijke voedingsstoffen. Als je een gerecht klaarmaakt met rijst, probeer dan vanaf vandaag alleen bruine rijst te gebruiken. Dit zit vol met goede koolhydraten en vol met energie. Of neem quinoa, een geweldig goede rijstvervanger.
4. Net als witte rijst en witbrood, is ook witte pasta een koolhydraat die “beter” kan. Probeer rode, groene, bruine of zelfs zwarte pasta te gebruiken. Naast dat dit goede koolhydraten bevat zal het ook een extra leuk effect aan het gerecht geven. Kijk ook een bij de Biologische supermarkt. Hier hebben ze ook pasta op basis van boekweit en quinoa.
5. Bruine bonen zitten vol met langzame verteerbare koolhydraten. Daarnaast zit het ook nog eens vol met eiwitten en vezels. Linzen en kikkererwten gebruik ik heel vaak als pastavervanger.
Conclusie
Als je zou weten wat goede koolhydraten voor je kunnen betekenen, weet ik zeker dat je nooit meer een koolhydraat arm dieet zal volgen. Wat je wel moet onthouden is, is dat er een GROOT verschil zit tussen goede koolhydraten en slechte koolhydraten. Je lichaam heeft koolhydraten nodig om goed te kunnen functioneren. Als je als doel hebt om af te vallen, is het niet altijd de beste oplossing om geen koolhydraten meer te gaan eten. Snelle koolhydraten maken je dik, complexe koolhydraten doen dit zeker NIET.
Ongeacht of je wilt afvallen of juist niet wilt aankomen, koolhydraten zal je elke dag moeten eten voor een optimale gezondheid!
Tekst: Esther – Lijn16
Volg de rest van de Foodies In Shape challenge hier!