De meesten van ons kunnen zich nauwelijks voorstellen hoe fotograferen vroeger in zijn werk ging. Gedoe met fotorolletjes, die je moest laten ontwikkelen bij een fotospeciaalzaak, waarna ze op fotopapier werden afgedrukt. Wat een luxe hebben we dan toch tegenwoordig. We klikken even op het knopje van onze telefoon en we bekijken het resultaat direct op het scherm. Afdrukken kan natuurlijk ook nog steeds, dus hebben we het beste van twee werelden. Het grote voordeel is dat je direct kunt zien of je tevreden bent met de genomen foto’s. Desnoods kun je het tientallen keren opnieuw doen, tot je echt helemaal tevreden bent. Met de onderstaande tips ben je waarschijnlijk veel sneller klaar!
- Leer je camera goed kennen. Een camera in je telefoon kan vaak meer dan je denkt en het is goed om te weten welke functies erop zitten. Ben je van plan de allernieuwste iPhone 2020 te kopen, dan zou het zonde zijn als je niet weet welke opties beschikbaar zijn. De camera van de iPhone 2020 kun je bijvoorbeeld instellen op portretmodus, zodat alleen je gezicht scherp wordt gesteld en de achtergrond wazig blijft. Hiermee creëer je hetzelfde effect als met een traditionele spiegelreflexcamera.
- Experimenteer met de hoek waarin je fotografeert. Als je ervoor kiest om jezelf van onderaf te fotograferen, zul je er ouder uitzien dan je eigenlijk bent. Hou je de camera juist een klein stukje boven je hoofd, dan lijkt je gezicht jonger en frisser. Fotografeer jezelf nooit precies recht midden voor je gezicht, want daardoor ga je er tamelijk plat uitzien. Schuin van de zijkant fotograferen levert meer dieptewerking en daardoor een fotografisch spannender beeld op.
- Let op de achtergrond, want die kan soms storend zijn en de aandacht afleiden. Denk er goed over na wat er te zien moet zijn en maak een proeffoto om te zien of het beeld aan je verwachtingen voldoet. Zorg ook voor voldoende licht. Foto’s in donkere ruimtes mislukken vaak. Ga liever naar buiten of zoek een raam op. Pas wel op voor tegenlicht, want dat maakt de foto in veel gevallen minder mooi. Experimenteer ook met de lichtinstellingen.
- Gebruik de timerfunctie van de camera. Je kunt het toestel dan ergens neerzetten en zelf enige afstand nemen. Daarmee voorkom je dat je arm op hinderlijke wijze een groot deel van het beeld in beslag neemt. Je kunt door middel van de timerfunctie ook meerdere poses aannemen, omdat je beide handen vrij hebt. Laat je creativiteit gerust volledig de vrije loop.
- Ga vooral niet je adem inhouden voor een foto. Dat levert een krampachtig beeld op en daar heb je niets aan. Het is beter om gewoon te blijven ademen en dan bij voorkeur de foto te maken op het moment dat je uitademt. Dan zie je er namelijk heel ontspannen uit en dat levert veel betere plaatjes op. Experimenteer er gerust wat op los, je kunt immers vrijwel oneindig blijven proberen tot het goed is.
Kortom met de nieuwste smartphones is er steeds meer mogelijk. Waar men vroeger keek naar het aantal megapixels komt er nu veel meer kijken bij het uitkiezen van de beste smartphone camera. Denk aan het type lens waarover de smartphone beschikt en de functionaliteiten zoals het maken van portretten. Voor het maken van goede selfies is het dus belangrijk om een goede camera te hebben aan de voorkant van de telefoon. Mocht je nog niet tevreden zijn dan zijn er tegenwoordig nog genoeg apps waarmee je jouw selfie kunt bewerken. Met het bovenstaande stappenplan in combinatie met een goede smartphone, zoals de iPhone 2020 die waarschijnlijk aan het eind van dit jaar uitkomt, zul jij voortaan de beste selfies kunnen maken!