Dat we een beetje zorgvuldig om moeten gaan met energie, dat weten we allemaal. Tot nu toe hebben we wereldwijd vooral heel veel gebruik gemaakt van fossiele energiebronnen, energie die als het ware in de aarde verstopt zat zoals we deze opgeleverd kregen als mens. Het vervelende aan fossiele energiebronnen is dat zij niet onbeperkt te gebruiken zijn; er is maar een beperkte hoeveelheid aardgas en olie in onze wereld ‘verstopt’, en er komt niet zomaar vanzelf bij. Op is op. Daarnaast geldt dat fossiele energie vooral ontstaat door zaken te verbranden, en we weten inmiddels dat dit niet de beste invloed heeft op ons milieu. Daarom zijn we steeds meer op zoek naar nieuwe energiebronnen, zoals windenergie en zonne-energie. Daarnaast valt het ook zeker aan te bevelen om een beetje voorzichtig om te gaan met de energie die we hebben, en niet meer te gebruiken dan we nodig hebben. Maar hoe pak je dat aan?
Een beetje op de lampen letten
Minder energie gebruiken, zonder er iets voor te hoeven laten. Het klinkt als een flinke uitdaging, maar het kan een stuk makkelijker zijn dan je denkt. Door slim met je verlichting om te gaan, bijvoorbeeld. Door te kiezen voor LED verlichting bespaar je al veel energie, omdat dit nu eenmaal zuiniger is dan de meeste andere vormen van verlichting. Duurzamer ook, want een LED lamp gaat vaak langer mee dan meer traditionele lampen. De aanschafprijs kan wat hoger zijn, maar dit verdien je doorgaans met gemak weer terug.
Door daarnaast ook nog eens op te letten dat er geen hanglampen branden op momenten of plekken die niet nodig zijn, kun je extra besparen. Hoe vaak blijft er niet een licht branden op een kamer waar niemand meer is? Door te werken met sensoren, die ervoor zorgen dat een lamp alleen gaat branden als er beweging wordt gedetecteerd, kun je dit voorkomen. Het is bovendien prettig, zo’n lamp die vanzelf aan gaat als je een ruimte betreedt. Binnenshuis zie je dit soort lampen nog niet zo veel, maar buiten zijn ze al behoorlijk ingeburgerd: de buitenlamp met sensor kent iedereen wel.
Kun je nog meer doen?
Er zijn natuurlijk meer manieren om wat energie te besparen in huis. De tv uitzetten als niemand ernaar kijken. Het beeldscherm van je computer vanzelf uit laten gaan, op wat lagere temperaturen wassen of niet altijd de droger gebruiken; hang bij droog weer je was gewoon eens buiten, dan droogt hij zonder dat dit energie kost. Geen al te grote maatregelen, niet al te lastig, maar op jaarbasis wel goed voor een aardige besparing. Eentje die je ook nog eens in je portemonnee kunt voelen, dubbele winst dus!