Zodra je op jezelf gaat wonen, kom je in aanraking met woonverzekeringen. Deze sluit je af om je woning en spullen goed te verzekeren. Ondanks dat de gemiddelde Nederlandse vrouw deze term weleens voorbij heeft gekomen, weet lang niet iedereen precies wat woonverzekeringen zijn. Zonde, want hierdoor ben je misschien niet goed verzekerd als je op jezelf gaat wonen. Daarom staat deze tekst volledig in het teken van woonverzekeringen. Je krijgt eerst een korte uitleg en aansluitend wordt er aandacht besteed aan de dekking en de kosten.
Wat zijn woonverzekeringen?
Om woonverzekeringen beter te begrijpen, moet je eerst weten wat ermee bedoeld wordt. Denk niet dat het een verzekering is die je af kunt sluiten, want dat is niet het geval. Het is namelijk niets meer dan een verzamelnaam voor twee verzekeringen die jij voor je woning af kunt sluiten: een inboedel- en opstalverzekering. Met deze verzekeringen zorg je ervoor dat je huis goed verzekerd is.
Voordat je één of beide woonverzekeringen afsluit, wil je waarschijnlijk weten of ze verplicht zijn. Wettelijk gezien is dit niet het geval, maar toch kunnen veel mensen niet om een opstalverzekering heen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een huis gekocht hebt met behulp van een hypotheek. Omdat de woning dan als onderpand van de lening dient, verlangt een geldverstrekker vaak van je dat je een opstalverzekering afsluit. Huur je? Dan hoef je meestal geen opstalverzekering af te sluiten, want dit is de verantwoordelijkheid van de verhuurder.
Opstalverzekering
Nu je weet wat woonverzekeringen zijn, wordt het tijd om de dekking te bekijken. Te beginnen met de dekking van een opstalverzekering, ook wel woonhuisverzekering genoemd. Deze verzekering dekt schade die door bijvoorbeeld brand, inbraak of storm ontstaat aan je woning. Alles wat aan je woning vastzit, valt ook binnen de dekking van deze verzekering. Een inbouwkoelkast, vaste vloer en zonnepanelen zijn bijvoorbeeld ook verzekerd op een opstalverzekering. Is de schade het gevolg van niet of te lang uitgesteld onderhoud, normaal gebruik (slijtage, verrotting of roest) of een aardbeving of grondwater? Dan keert een verzekeraar je geen geld uit.
Inboedelverzekering
Als je de dekking van een inboedelverzekering met die van een opstalverzekering vergelijkt, zie je de nodige overeenkomsten. Zo dekt deze verzekering bijvoorbeeld ook schade door brand, inbraak en storm. Toch is er een belangrijk verschil, want bij deze woonverzekering gaat het niet om schade aan spullen die aan je huis vastzitten. Een inboedelverzekering heeft juist betrekking op de losse spullen in huis, zoals de meubels. Vandaar dat veel mensen zowel een opstal- als inboedelverzekering afsluiten. Met beide woonverzekeringen ben je namelijk goed verzekerd voor schade aan je woning en de spullen in huis. Wil je schade door eigen schuld meeverzekeren? Dat kan door een allrisk inboedelverzekering af te sluiten.
Premie van woonverzekeringen
Je bent inmiddels aardig wat wijzer geworden over woonverzekeringen, maar je weet nog niet wat ze kosten. Voor wat betreft een opstalverzekering geldt dat de kosten afhankelijk zijn van het type woning en je persoonlijke situatie. Ook op de vraag ‘wat kost een inboedelverzekering’ kunnen we je helaas geen antwoord geven. Gelukkig kun je op de websites van de meeste verzekeraars makkelijk en snel berekenen hoeveel premie je voor woonverzekeringen betaalt. Je vult simpelweg een aantal gegevens in en je weet binnen een paar minuten hoeveel je per maand kwijt bent aan een inboedel- en/of opstalverzekering.