Hoewel de lente officieel is begonnen worden we helaas nog niet beloond met ultiem lenteweer. Gelukkig laat de zon zich af en toe al van haar beste kant zien. Wat ons betreft genoeg reden om niet alleen de winterjassen maar ook de winterse wijnen weer in de kast te leggen en zo plaats te maken voor heerlijke zomerse exemplaren. Onderstaande wijnen zijn enkele van onze favorieten voor op een zonnige lenteavond of voor bij een zomerse picknick.
1. Provence Rosé
Wie aan de lente denkt, denkt aan een seizoen vol barbecues en glazen vol rosé. En laat Provence Rosé nu ook nog eens de perfecte barbecue wijn zijn, tel uit je winst. Heerlijk fris van smaak en prachtig zalmroze van kleur. Naast dat deze zomerse dorstlesser het erg goed doet bij kip en ander lekkers van de barbecue smaakt hij ook perfect bij ansjovis, gerechten met Provençaalse kruiden en Franse pasta. Bon appetit!
2. Beaujolais
Rosé is niet de enige optie als het aankomt op lichte, verfrissende lentewijnen. Ook rode wijn past, hoewel je het misschien niet zou verwachten, prima thuis in dit rijtje. Een rode wijn zoals Beaujolais is heerlijk om licht gekoeld te drinken op een zonnige dag en bij lichte en frisse gerechten. De wijn wordt gemaakt van de druif Gamay en is fris van smaak en makkelijk drinkbaar. Juist die eigenschappen maken het een wijn die je heel goed kunt koelen. Leg de wijn daarom een uurtje voor je hem gaat drinken even koud en trek heb open bij een zomerse barbecue of gezellige picknick.
3. Pinot Grigio
Deze druif, ook wel bekend als Pinot Gris, is typisch afkomstig uit Italië en Frankrijk. Afhankelijk van de regio waar hij is gemaakt, verschilt niet alleen de naam maar ook de smaak van de wijn. De Italiaanse variant die als Pinot Grigio door het leven gaat is heerlijk fris en fruitig en goed gekoeld op z’n lekkerst. Serveer hem bij antipasti, pittige Aziatische gerechten of drink hem gewoon zo. Genieten!
4. Grüner Veltliner
Vanwege zijn volle smaak en zachte zuren past Grüner Veltliner bij tal van gerechten. Een daarvan is asperges, de lente groente die in de schappen ligt van eind april tot eind juni. Met name witte asperges zijn heerlijk bij Grüner Veltliner omdat de ietwat bittere smaken van de asperges perfect samengaan met het licht peperige karakter van de wijn. Schenk de wijn bij een graad of 10 naast een bord asperges, een Wiener Schnitzel of gewoon zo!
5. Bubbels
Last but not least: mousserende wijn. Wat ons betreft kan een glas gekoelde bubbels niet ontbreken wanneer de eerste zonnestralen zich laten zien. Ga bijvoorbeeld voor een mousserende rosé wijn of een goed glas Champagne. Wat je ook kunt doen is een wijnpakket met diverse mousserende wijnen bestellen bij een online wijn webshop. Zo heb je diverse wijnen in één pakket en kun je je eigen proeverij organiseren. Mousserende wijn is niet alleen heerlijk verfrissend maar gaat ook nog eens samen met tal van gerechten. Heerlijk!