Foodies In Heels

GUEST-EDITOR-maud

Nog precies 7 dagen duurt onze FOODIES IN SHAPE challenge.

Nog een weekje knallen en dan ben ik zo super benieuwd naar jullie resultaten! Ik krijg veel positieve, persoonlijke berichtjes van jullie en ik weet dat er super veel dames meedoen, hartstikke goed! Ik hoop dat ik jullie een eetpatroon aan heb geleerd (gebaseerd op de methode van LIJN16) wat je voor de rest van je leven vol kunt houden. Als je zo wilt blijven eten kun je prima alle gerechten op Foodies In Heels maken.

Fijn is het ook om wat achtergrond informatie te krijgen zodat je weet hoe het nu precies zit met dat afvallen wat de meeste van ons zo graag willen. Twee weken geleden heb ik je wat informatie gegeven over koolhydraten en vandaag is het de beurt aan die andere bekende “dikmaker”. Er bestaan nog steeds veel misverstanden over vetten, dus hier komt ie!

Foodies in shape

Goede en slechte vetten
Vetten zijn net als eiwitten en koolhydraten voedingsstoffen. Alles wat je eet bestaat altijd uit één, twee of een combinatie van alledrie deze stoffen. Vetten kun je onderverdelen in verzadigd, enkelvoudig onverzadigd en meervoudig onverzadigd. Al deze vetten zijn belangrijk voor onze gezondheid. Ze zijn een bron van energie en diverse voedingsstoffen.

Het is dan ook noodzakelijk dat we iedere dag een portie van al deze vetten binnen krijgen. Het liefst van alles evenveel met een maximum van 30 procent van je totale dagelijkse voedselinname. Niet meer want er zit veel energie in vet. Maar liefst 9 calorieën per gram in tegenstelling tot 4 calorieën per gram eiwit of koolhydraat.

vetten 4vetten 2

Perfecte mix van natuurlijke vetten
Dagelijkse consumptie van een mix van verschillende natuurlijke vetten en oliën werkt gezondheidsbevorderend. Je voeding zou uit 25 – 30 procent vet moeten bestaan.

 • 1/3 verzadigd vet
 • 1/3 enkelvoudig onverzadigd
 • 1/3 meervoudig onverzadigd

1. Verzadigde vetten
Dit is voornamelijk dierlijk, met als geheugensteuntje van dieren die vliegen en rennen. Ook producten die van deze dieren komen zijn verzadigd: zuivel, boter en eieren bevatten allen verzadigd vet. Met één uitzondering: kokos! Kokosolie is het enige plantaardige, verzadigde vet. Verzadigd vet is belangrijk voor onze hormoonhuishouding. Het triggert bij mannen de aanmaak van testosteron.

Verzadigd vet heeft ten onrechte een slechte naam gekregen. Ons lichaam maakt zelf ook verzadigde vetten aan. Verzadigd vet en ook cholesterol zijn lichaamseigen substanties, dat wil zeggen dat je lichaam ze aanmaakt onafhankelijk van je voedselinname. Als het lichaam onvoldoende verzadigd vet binnen krijgt, zal het proberen deze vetten zelf aan te maken door koolhydraten om te zetten in vet. Naarmate we meer koolhydraten binnen krijgen, zetten de lever en het vetweefsel de overtollige koolhydraten om in meer vet. Het is dus niet zo dat wanneer je de verzadigde vetconsumptie schrapt, je daar automatisch van afvalt.

2. Onverzadigde vetten
Enkelvoudig onverzadigd vet (omega 9) zit in plantaardige bronnen. Dit zijn vetzuren die je lichaam zelf kan aanmaken uit oliezuur. Olijfolie, olijven, noten en avocado’s zijn goede bronnen. Omega 9 verlaagt het slechte cholesterol.

3. Meervoudig onverzadigd
Dit zijn essentiële vetten, omega 3 en 6, voornamelijk van plantaardige oorsprong. Omega 3 zit in:

 • vette vis
 • walnoten
 • chiazaad
 • lijnzaad

Deze groep vetzuren werken ontstekingsremmend. Omega 6, dat ontstekingsbevorderend werkt, zit in: •zonnebloem-, saffloer-, soja-, arachide- en teunisbloemolie

Ook margarine is een bron van omega 6. Let er op dat je niet teveel omega 6 binnen krijgt. Omega 6 (linolzuur) verlaagt weliswaar het slechte cholesterol maar heeft geen bewezen gunstig effect op hart- en vaatziekten. Het is alleen gezond in de juiste verhouding tot omega 3. Eet niets waar omega 6 of linolzuur aan toe is gevoegd. Dit werkt averechts!


amandelmeelkoekje zalm wasabiyoghurt
Hierboven een goed voorbeeld van een vetrijk, maar gezond gerecht. Vette vis: zalm – amandelmeel-crackers en Griekse yoghurt. 

Transvet
Vetten die je echt moet vermijden zijn de zogenaamde transvetten. Wetenschappers hebben ontdekt dat het eten van transvetzuren tot verhoging van bloedsuikerniveaus leidt en dit leidt weer tot overgewicht.

Transvet ontstaat door chemische bewerking van (onverzadigde) vetten in de fabriek. Het zit vaak verborgen in koek, gebak, crackers en snacks. Dit zijn de zogenaamde ‘harde vetten’. Maar ook natuurlijke producten bevatten transvetzuren, zij het in zeer kleine hoeveelheden. Zuivel, roomboter, kaas, rundvlees en schapenvlees bevatten een zeer kleine hoeveelheid natuurlijk transvet en zijn dus veilig om met mate te eten. Transvet zit in:

 • chocola (repen)
 • koekjes
 • gebak
 • gefrituurd voedsel

vetten 5vetten 7

Light
De light hype is gelukkig op zijn retour. ‘Gelukkig’ omdat light producten meer kwaad dan goed doen. Haal je het vet uit een product dan verwijder je daarmee niet alleen een belangrijke voedingsstof maar vooral ook smaak. Om deze smaak weer terug te brengen zal de fabrikant er dus iets anders voor in de plaats doen omdat de consument een product zonder smaak niet lust en dus niet koopt.

Meestal komt er suiker of zoetstof voor in de plaats. Zoet is een smaak die goed verkoopt. Omdat er naast vetten niet meer voedingsstoffen zijn dan eiwitten en koolhydraten, hou je dan voornamelijk koolhydraten (suikers) over.

Alle onderzoeken wijzen erop dat juist deze suikers de boosdoeners zijn van constant verhoogde bloedsuikerspiegels die weer kunnen leiden tot chronische aandoeningen zoals bijvoorbeeld obesitas, diabetes type II en verhoogd cholesterol. Eet daarom geen bewerkte producten maar gewoon puur natuur, waar alle voedingsstoffen nog in zitten. 

Gezond
Vet is gezond en heb je iedere dag nodig. Gebruik een mix van diverse soorten plantaardige oliën, vooral koud. Verhit voornamelijk in dierlijke verzadigde vetten zoals roomboter, ghee of reuzel. Kokosolie is de enige uitzondering. Dit is een plantaardig verzadigd vet dat heel stabiel is en makkelijk verhit kan worden. Let goed op de juiste mix van omega vetzuren. Vooral omega 3 vetzuren verlagen het cholesterol en hebben, met name op de lange termijn, een gunstig effect op hart- en vaatziekten.

Spicy Nuts
Noten, goed dagelijkse bron van vetten

Hoe maak je het klaar
Kijk maar eens hoe het aantal gram vet in een kipfilet verandert afhankelijk van hoe het wordt klaar gemaakt. Wanneer je de kip grilt dan heeft een kipfilet slechts 3.1 gram vet, wanneer je de kip bakt dan heeft deze 4.1 gram vet. Wanneer je de kip samen met het vel in beslag doet dan zit er ineens 18.5 gram vet in hetzelfde kipfiletje. Een nogal groot verschil dus.

Wees daarom voorzichtig met salade dressings, mayonaise, en andere toevoegingen die een hoog vetgehalte hebben. Ze vergroten ons calorieverbruik en kunnen de gezonde aspecten van een maaltijd gemakkelijk tenietdoen. Vervang bijvoorbeeld mayonaise met vetvrije alternatieven zoals vetvrije yoghurt, mosterd, ketchup en barbecuesaus.

Wil jij ook nog met de Foodies in Shape actie meedoen? De dagmenu’s samen met sporttips blijven op mijn blog www.foodiesinheels.nl staan en als je me op Facebook volgt krijg je automatisch iedere dag de benodigde info over Foodies In Shape.

DISCLAIMER: Wij trachten altijd de correcte en originele bron te gebruiken van iedere afbeelding die wij plaatsen. Mocht dit incorrect zijn, neem dan alsjeblieft contact op met contact@stylemyday.nl.

Comments